| | |

De woonkamer – 6 tips voor de ideale indeling

Je hebt al een tijdje dezelfde indeling en inrichting in je woonkamer en je zou het wel anders willen maar hoe? We hebben het niet over nieuwe meubels en kleuren maar uitsluitend over de inrichting met de huidige meubels.

 • Het is soms lastig om “los” te komen van je huidige indeling.
 • Soms zie je als je bij een ander op bezoek bent direct hoe je het daar anders/beter zou doen maar voor jouw eigen kamer vind je het een stuk lastiger.
 • Je komt bij je buren met een vergelijkbare woning en denkt “waarom kan dit bij hen wel en bij mij niet?”
 • Vaak is het ook moeilijk om je voor te stellen hoe jouw meubels in een andere opstelling zouden staan.
 • Misschien is je woonkamer op één of andere manier niet optimaal ingedeeld. Dat maakt dat jij er niet 100% blij mee bent en het anders zou willen.

Hoe kan jouw woonkamer beter? 6 tips:

 1. Logischer indelen: denk in functies (eten, koken, relaxen, werken) en zorg dat functies geclusterd zijn. Wat voorbeelden: je eettafel vlakbij de keuken, de tv in de zithoek of in een aparte hoek, een rustige werkplek, een aparte plek voor de kinderen om te spelen, je huisdier een eigen plekje etc. Denk nu niet dat past allemaal niet in mijn woonkamer want in een kleine woonkamer is het juist handig om zoveel mogelijk de diverse functies op een handige plaats te clusteren.
 2. Opbergruimte: als je kastruimte mist dan wordt het rommelig en liggen overal spullen. Kies voor voldoende kastruimte en bekijk ook welke spullen niet persé in de woonkamer hoeven te staan maar ook op een andere plaats in huis kunnen worden opgeborgen. Houd keukenspullen en servies in de keuken of er vlakbij.
 3. Zithoek: kies voor een kring opstelling want je wilt elkaar kunnen zien als je met een groepje mensen zit, je wilt bijvoorbeeld ook allemaal gezellig kunnen zitten bij de tv of haard en die goed kunnen zien.
 4. Een fijne eettafel die past in de ruimte, soms hoor ik dat iemand echt geen ronde of ovale tafel wil terwijl ik denk die zou juist ideaal passen in deze ruimte. Kijk eens goed naar je eettafel, zit je er gezellig met jouw huisgenoten, kan er visite bij, zit iedereen dan fatsoenlijk? Kan de tafel misschien anders staan zodat je nog naar buiten kunt kijken?
 5. Afgebakende functies: als het nodig is kun je dan rustig werken in de woonkamer, is jouw werkplek zodanig afgeschermd dat je ook in je woonkamer goed kunt ontspannen, hoeft niet alles te worden opgeruimd als je wilt gaan eten?
 6. Uitzicht: kun je vanuit de zithoek goed naar buiten kijken, bijvoorbeeld naar je tuin of balkon of zit je juist met je rug tegen het raam?

Kom je er zelf met deze tips nog niet uit? Schakel professionele hulp in, dat kan al met een eerste adviesgesprek.

Vergelijkbare berichten