Nieuwbouwcoach

Bij een nieuwbouwwoning komt heel wat kijken. Vaak moet je op korte termijn vele besluiten nemen over meerwerk, elektra, keuken en badkamer. In zo’n proces is het nuttig Marijke4Design in te schakelen voor een goede en professionele kijk op de indeling van jouw nieuwe woning. Door ruime ervaring met nieuwbouwwoningen overzie ik goed waar verbeterpunten realiseerbaar zijn en hoe je de woning optimaal kunt gaan benutten.

Het is heel belangrijk in een vroeg stadium al na te denken over:

De functionaliteit van de ruimtes, wat worden de slaapkamers en waar wil je bijvoorbeeld een werkkamer/studeerkamer. Dit bepaalt onder andere hoe elektra- en internetvoorzieningen moeten worden aangelegd. Ook andere zaken worden meteen bekeken aan de hand van de bouwtekeningen: is de draairichting van alle deuren logisch, zitten de schakelaars voor verlichting op de goede plaatsen, zijn er voldoende lichtpunten en stopcontacten etc. Als er eenmaal gebouwd is dan kun je dit soort zaken niet of slechts tegen hoge kosten nog laten aanpassen. Zorg dus dat je bijtijds een goed advies inwint.

Werkwijze:

Ik maak een compleet ontwerp voor je waardoor de bouwtekening vertaald wordt in een woning waar je fictief doorheen kunt lopen. Je weet al in een vroeg stadium waar en hoe de keuken het beste kan komen, waar je meubels komen te staan en dus kan het verlichtingsplan daarop gebaseerd worden, juist nu er mogelijkheden zijn dat op je wensen aan te passen. Hoe eerder je na de koop mijn hulp inschakelt hoe meer er nog aan te passen zal zijn. De volgorde van werken bij een nieuwbouwwoning is meestal als volgt:

1. bouwtekeningen bekijken en nalopen op verbeterpunten.

2. advies over meerwerk in combinatie met 2D en 3D ontwerp in neutrale kleuren (het effect van bijv. een aanbouw kan ik je perfect laten zien in een ontwerp).

3. lichtplan zodat je meerwerk elektra kunt doorgeven (wijzigingen lichtpunten plafond, wandcontactdozen) en als uitbreiding hierop eventueel ook elektrische bediening raambekleding, internet etc.

4. moodboard en materialenplan kunnen in een later stadium, ruim voor de oplevering, zodat het shoppen en inrichten kan beginnen.

Eerste gesprek:

Dit vindt meestal bij je thuis plaats maar kan ook online: we bekijken met elkaar de bouwtekeningen van de nieuwe woning. Ik bepreek met je wat jouw gewenste of mogelijke indeling is en geef je tips en adviezen, ook loop ik de bouwtekening door op zoek naar punten die aangepast zouden kunnen of moeten worden. Dit bezoek duurt 1 tot 1,5 uur. Als er meer tijd nodig is dan maken we een nieuwe afspraak.

3D ontwerp:

Een logische vervolgstap is het ontwerp: aan de hand van de bouwtekeningen bekijk ik de functionaliteit van jouw te bouwen woning en maak in deze fase al een ontwerp. Vind je het lastig om je vanaf een bouwtekening een voorstelling van de woning te maken? Met een driedimensionaal ontwerp kun je, ook als er nog niets gebouwd is, al denkbeeldig door jouw huis lopen en krijg je al een goed beeld van de toekomstige woning, de indeling, de ramen en deuren en de functionaliteit van de verschillende ruimtes. Dit kan goed helpen bij meerwerkopties en bepaling van de functies voor de verschillende ruimtes. Ook krijg je een goed idee hoe je huidige meubels passen in de nieuwe woning.

Ontwerp van de keuken en de badkamer voor nieuwbouwwoningen:

Hoe wordt de keuken goed ingedeeld en hoe worden de stijl en kleur zodanig dat deze passen bij de woonkamer en de vloer. Met een uitgewerkt ontwerp kun je bij diverse keukenleveranciers gaan kijken en een offerte laten maken. Als je geen ontwerp hebt dan zal elke keukenleverancier een eigen ontwerp maken waardoor de indeling anders wordt en de prijzen niet te vergelijken zijn. Het heeft dus financieel voordeel om voor het shoppen eerst een ontwerp te laten maken. Het ontwerp van Marijke4Design is onafhankelijk van een leverancier, logistiek en functioneel praktisch ingedeeld en past bij jouw behoeftes en wensen. Het is niet gebaseerd op de verkoop van zoveel mogelijk dure kasten en apparatuur. De keukenleverancier komt niet bij je thuis en dat doe ik wel, juist om jouw behoeftes te inventariseren en wensen voor de nieuwe keuken duidelijk te krijgen.

Voor de badkamer geldt eveneens dat je hierover al heel vroeg in het bouwproces een besluit moet hebben genomen, vaak al voordat de eerste paal geslagen is! Door een badkamerontwerp te laten maken kom je goed beslagen ten ijs bij sanitairleverancier(s). Ook nu kun je prijzen goed vergelijken omdat het ontwerp steeds gelijk is.

Reviews en opmerkingen van opdrachtgevers:

Bekijk ook eens de blog-serie over nieuwbouw:

Blog Help ik heb een nieuwe woning gekocht

Blog Help ik heb een nieuwe woning gekocht – deel 1: Stommelend en struikelend door de garage

Blog Help ik heb een nieuwe woning gekocht – deel 2: keuzestress en deadlines – het meerwerk

Vanaf elk deel kun je automatisch verder naar de volgende afleveringen

Ontwerp en realisatie website ©Marijke4Design