Help ik heb een nieuwe woning gekocht 2: keuzestress en deadlines – het meerwerk

Gefeliciteerd met uw nieuwe woning….. natuurlijk ben je heel blij met die mooie nieuwe woning. Op papier ziet het er allemaal mooi uit. Misschien krijg je ook nog wat materialen te zien zoals stenen en dakpannen.

Maar dan begint het echte werk: er moet op korte termijn heel veel geregeld worden want bij een nieuwbouwwoning krijg je meestal (zeer) beperkt de tijd om een keuze te maken voor het meerwerk,  de keuken en het sanitair.

Hoe pak je dat dan aan? Je enige houvast is meestal: een set bouwtekeningen en wat impressies gemaakt door de architect. Verder een technische omschrijving (waar de meeste mensen zich pas veel later of nooit in verdiepen) en een lijst met mogelijkheden voor meerwerk.

Ik adviseer je om een stappenplan te volgen:

  1. Bekijk de bouwtekeningen heel goed en check ze op fouten. Hoe praktisch is de indeling, zit alles op de juiste plek, past de indeling bij je gezin? Kom je er niet uit schakel dan in dit vroege stadium al de hulp in van een professional die luistert naar je wensen en die met expertise de bouwtekeningen voor je checkt .
  2. Bepaal het budget wat beschikbaar is voor meerwerk, adviezen, inrichting en afwerking van de woning, stoffering, meubels en de verhuizing. Zo wordt ook duidelijk wat er te besteden is aan het sanitair, de keuken en het meerwerk.
  3. Nu al nadenken over de inrichting? Jazeker want de plaats van je keuken bepaalt bijvoorbeeld wat er verder nog mogelijk is op de begane grond. Wel of niet een aanbouw, vloerverwarming, een extra raam of komt daar juist een kast te staan? Zie je door de bomen het bos niet meer vanwege alle keuzes?
  4. Bedenk dat een architect en ontwikkelaar vaak veel mooie ideeën presenteren. Daar hangt een nog mooier prijskaartje aan dus het is zaak weloverwogen besluiten te nemen.
  5. Maak op basis van de totale lijst van meerwerk met de geboden opties een keuze waarvan je denkt dat dit noodzakelijk is voor extra woongenot of essentieel is om de woning te laten voldoen aan jullie specifieke behoefte.
  6. Bedenk goed wat alleen nu te realiseren is (bijv. leidingwerk voor afvoeren, centrale afzuiging ten behoeve van de keuken) zodat duidelijk wordt wat essentieel meerwerk is.
  7. Bewaak je budget dus laat minder essentieel meerwerk vervallen als je daar geen geld voor hebt.
  8. Keuzes in de voorgaande stappen leggen de indeling van je woning al voor een groot deel vast. Fouten die in de tekeningen zitten kunnen soms kosteloos verholpen worden maar dan moeten ze wel bijtijds ontdekt worden. Het is heel verstandig om deskundige hulp in te schakelen want het kan je in het hele proces geld besparen! Marijke4Design gaat voor je aan de slag om de goede balans te vinden tussen een aantal zaken: je wensen, het budget en het aantal bewoners. Met veel oog voor detail bekijk ik de bouwtekeningen op onvolkomenheden, onlogische indeling, elektra aanleg, meerwerkmogelijkheden en het nut ervan etc. Zaken waar ik veel ervaring mee heb en waar jullie slechts een aantal maal in je leven mee te maken krijgen.
  9. Door de indeling van de woning nu al aan te passen en goed af te stemmen op de wensen ontstaat een prettige woning die als een maatwerkkostuum past bij de toekomstige bewoners. Kun je je geen idee vormen van hoe het huis eruit gaat zien laat dan een driedimensionaal ontwerp maken zodat je fictief door je nieuwe huis kunt lopen.
  10. Kies niet zomaar een keukenindeling, keukenstijl en kleur, badkamer en tegelwerk uit zonder rekening te houden met de rest van de woning. Dan ontstaat er namelijk een rommelig geheel en dat kun je later niet eenvoudig meer herstellen zonder aanzienlijke extra kosten.

Vergelijkbare berichten