Help ik heb een nieuwe woning gekocht 4: keuzestress en deadlines – de keuken

Zoals altijd geldt: haastige spoed is zelden goed maar hoe pak je het dan wel goed aan? Je krijgt in de meeste bouwprojecten de keuze tussen snel beslissen en kopen bij de aangewezen leverancier of casco opleveren. Wat is wijsheid?

Casco opleveren levert veel minder keuzestress op want je hebt tot aan een week of 12 voor de oplevering van de woning de tijd om de droomkeuken uit te kiezen en te laten produceren. Bedenk wel dat dit ook veel nadelen heeft want je krijgt slechts een fractie van de kostprijs terug. Dat valt wel mee, hoor ik je denken maar houd je dan ook rekening met de kosten van de installatie? Vaak houdt casco opleveren in: geen gespoten muur, geen mogelijkheid om de afzuiging op een andere plaats te realiseren, geen verplaatsing mogelijk van andere zaken zoals elektra , afvoer en leidingwerk. Zie dat nog maar eens te regelen na oplevering. Bovendien zit je bij problemen zoals lekkage middenin een discussie over aansprakelijkheid tussen de bouwer of de keukenleverancier.Wat dan wel? Op stel en sprong een keuken uitzoeken? Hiervoor geldt: kom goed beslagen ten ijs. In ons land zijn de keukens bijna altijd open keukens dus in je woonkamer zie je de keuken ook staan. De kleur en stijlkeuze van de keuken zijn dus heel bepalend voor de overige kleuren en de stijl in de woonkamer. Denk niet “dat vervang ik later nog wel” want dat kan financieel flink in de papieren lopen.

Eigenlijk is de beste aanpak: denk alvast na over de gehele living, wat wordt de stijl, welke kleuren, welke vloer komt er etc. Ik kan me voorstellen dat hulp van een interieurontwerper hierbij geen overbodige luxe is. De kosten daarvan vallen erg mee, zeker omdat aankopen van verkeerde zaken worden voorkomen en met een goed ontwerp de keukenprijzen uitstekend te vergelijken zijn. Dit advies zal dus kosten besparen en een keuken opleveren die perfect past bij de rest van de living.

Vervolgens naar de keukenzaak waar ze je meestal meteen in je nek springen om te verkopen! Heb je er ook zo’n hekel aan om een hele zaterdag bij een keukenzaak te zitten en eind van de dag een enorme berekening gepresenteerd te krijgen die ver boven je budget uitkomt? Dat kan ook anders! Hoe pak je die keuken dan aan? Eerst nadenken over de functionaliteit: hoeveel kastruimte hebben we nodig, wat voor apparatuur, een kookeiland, bovenkasten of toch niet, veel of weinig laden …. In een goed keukenontwerp wordt hiermee allemaal rekening gehouden, ik maak ook een berekening zodat je weet of je voldoende kastruimte hebt. Vervolgens in combinatie met het ontwerp en moodboard van de huiskamer een weloverwogen kleur-, stijl- en materiaalkeuze vastleggen.

Pas dan ga je naar een aantal keukenzaken, het maken van een offerte zal qua tijd nu erg meevallen en het grote voordeel is dat ze allemaal uitgaan van dezelfde apparatuur en de kasten. Nu kun je prijzen gaan vergelijken. Kom je zo tenslotte bij de leverancier van de keuken die verbonden is aan het nieuwbouwproject dan heb je echt vergelijkingsmateriaal en weet je ook of de berekende keukenprijs een reële prijs is.  Deze aanpak levert je een goede en mooie keuken op, die volledig op jouw wensen is aangepast, voor een reële prijs.

Vergelijkbare berichten