Categorieën
Help ik heb een nieuwe woning gekocht

Lustrum Marijke4Design (vervolg)

Gisteren was het vijf jaar geleden dat ik mijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel. Dat was de officiële stap zodat ik nu echt van start was gegaan. Reden om dit lustrum met gebakjes te vieren!

Kamer van Koophandel

Op 21 januari 2016 ging ik naar de Kamer van Koophandel in Utrecht om Marijke4Design in te schrijven. Behalve de officiële documenten komt er op zo’n moment nog meer op je af als startende ondernemer: een boekhouding opzetten, BTW aangiftes, reclame maken, advertentie en visitekaartje ontwerpen etc. Je moet best veelzijdig zijn om dat in eigen beheer te regelen maar het is ook erg leuk om te doen.

Opdrachten

De opdrachten kwamen al snel op mijn pad en de afgelopen vijf jaar heb ik als heel afwisselend ervaren: leuke opdrachtgevers, veel ontwerpen, moodboards en verlichtingsplannen maken voor woonkamers, nieuwbouwwoningen, badkamers, keukens, bedrijfskeukens, bedrijfsrestaurants, vergaderruimtes, zolderkamers, studeerkamers, slaapkamers, walk-in closets etc.

Techniek

In het begin tekende ik veel met de hand, al vrij snel heb ik een opleiding Sketchup gedaan omdat je daar zo mooi 3D ontwerpen mee kunt maken en ook kleuren of behang van wanden en meubels uitstekend kunt weergeven. Een verlichtingsplan is hiermee ook heel mooi te maken.

Fotobewerking

Ook op fotobewerking heb ik mij toegelegd: voor het mooi maken van afbeeldingen op mijn website, voor presentaties bij de klanten, voor advertenties en visitekaartjes.

Tevreden terugblik

Nooit heb ik spijt gehad van het starten van een eigen onderneming. Het werk is afwisselend, je komt met veel klanten in contact en het is leuk om terug te kijken op de technische ontwikkelingen die ik de afgelopen vijf jaar doormaakte. Het afgelopen jaar was door Corona een apart jaar: veel online contact gehad met klanten, veel opdrachten omdat velen hun woning wilden veranderen of een nieuwe woning gekocht hadden, voor mij een prima jaar!